субота, 30. мај 2015.

DOMAĆE SLATKO OD JAGODA

 POTREBNO JE


  • 1 kg jagoda
  • 1,5 kg šećera
  • 3 limuna
  • 2 dl vode

PRIPREMA

  1. Jagode operite i očistite od peteljki.Birajte da jagode budu čvršće a ne mekane.
  2. Jagode prelijete sa sokom od limuna i ostavite da stoje neko vreme.
  3. U dubljoj šerpi sipajte vodu i stavite šećer i to neka se kuva dok smesa ne dobije na gusini,na srednjoj vatri.
  4. Jagode lagano spustite u šećer i neka to vri oko 10 minuta pa lagano dodajte sok koji su jagode pustile zajedno sa limunovim sokom u koji su prethodno stajale.
  5. Slatko kuvajte dok ne dobije gustinu kao med.Najbolje se proverava gustina kada se kašikom izvadi smesa na tacni i prohladi se.
  6. Dok kuvate slatko skidajte penu koja se stvara.Pena hoće nekad od jake vatre da izadje iz šerpe, u tom slučaju ili sklonite na kratko sa vatre ili smanjite jačinu ringle.
  7. Kada se slatko skuva sakupite svu penu odozgo i pokrijete vlažnom krpom.Sačekajte da se slatko ohladi potpuno.
  8. Slatko sipajte u čiste tegle i dobro zatvorite.
  9. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu.

0 коментара :

Постави коментар