POTREBNO JE
- 1 kg jagoda
- 1,5 kg šećera
- 3 limuna
- 2 dl vode
PRIPREMA
- Jagode operite i očistite od peteljki.Birajte da jagode budu čvršće a ne mekane.
- Jagode prelijete sa sokom od limuna i ostavite da stoje neko vreme.
- U dubljoj šerpi sipajte vodu i stavite šećer i to neka se kuva dok smesa ne dobije na gusini,na srednjoj vatri.
- Jagode lagano spustite u šećer i neka to vri oko 10 minuta pa lagano dodajte sok koji su jagode pustile zajedno sa limunovim sokom u koji su prethodno stajale.
- Slatko kuvajte dok ne dobije gustinu kao med.Najbolje se proverava gustina kada se kašikom izvadi smesa na tacni i prohladi se.
- Dok kuvate slatko skidajte penu koja se stvara.Pena hoće nekad od jake vatre da izadje iz šerpe, u tom slučaju ili sklonite na kratko sa vatre ili smanjite jačinu ringle.
- Kada se slatko skuva sakupite svu penu odozgo i pokrijete vlažnom krpom.Sačekajte da se slatko ohladi potpuno.
- Slatko sipajte u čiste tegle i dobro zatvorite.
- Čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu.
0 коментара :
Постави коментар